DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Naše činnost v roce 2023

Příspěvek do Vacenovického zpravodaje:

 

Rok 2023 a Mužský sbor z Vacenovic z. s.

 

            Do konce roku 2023 zbývá již jen pár dní, a proto je dobré se zastavit a připomenout si činnost našeho sboru v letošním roce. Chce se mi napsat, že to byl rok jako každý jiný. Jedna akce následovala druhou a pomalu nebyl čas ani na prázdninový oddych.

Již 7. ledna jste si s náma na Farní veselici mohli zazpívat hity šedesátých a sedmdesátých let. Za hudebního doprovodu Petra Grufíka, se sálem linuly písně „O nás dvou už Goethe psal“, „Motýl“, „Mám malý stan“, „Život je jen náhoda“ a „Ona je krásná“.

12. února jsme uspořádali XVII. Předfašaňkové setkání mužských sborů ve Vacenovicích. Tuto akci pečlivě a s radostí připravujeme. Je to pro nás nejen příležitost setkat se s kamarády zpěváky a představit jim naši obec, ale hlavně možnost, jak přiblížit Vám - našim posluchačům a divákům pestrost a krásu lidového zpěvu, hudby a krojů. V sále Hospody U Letochů se představili zpěváci z Dolních Dunajovic, Dubňan, Hroznové Lhoty, Milotic, Prušánek, Ratíškovic, Smolinského (SR), ženské sbory Marijánky z Vacenovic a Lipuše z Jankovic, Veronika Stašová a domácí Mužský sbor z Vacenovic. Průvodním slovem celým pořadem provázela Jana Měchurová. Na tomto místě bych chtěl znovu poděkovat Obci Vacenovice a všem sponzorům a našim příznivcům, kteří setkání podpořili nejen finančně, ale i materiálně a bez jejichž podpory bychom nemohli tuto krásnou akci uskutečnit.

V březnu jsme opět zazpívali v nemocnici v Kyjově. Akce „Daruj krev s mužským sborem“ se už určitě zapsala do povědomí nejen u nás ve Vacenovicích, ale i na kyjovské transfuzní stanici. V březnu 2024 chceme uspořádat XVII. ročník. Na něj bychom chtěli pozvat nejen nové zájemce o tuto jistě velmi prospěšnou činnost, ale i dárce, kteří se zúčastnili předchozích ročníků.

21. duben – Den Země a naše známé heslo “ Nigdo to za nás neukludí“ a opět několik pytlů s „nepořádkem“, který hyzdil les od Šmelcu po drůbežárnu. Díky našim „čistotným“ spoluobčanům je pořád co uklízet. Poslední neděle v dubnu již tradičně patřila setkání mužských sborů v Dubňanech. Heslo dubňanského setkání „Každý v jiném kroji, písnička nás spojí“ se opět naplnilo do posledního písmenka.

Nežijeme jenom písničkou, ale i sportem ☺. 8. května jsme pomohli otevřít nové Discgolfové hřiště za hasičským areálem, a někteří z nás už si tam byli i zaházet. Tož ať to léce.

Ke květnu patří již tradiční víkendový dvojboj - v sobotu 20. Zpívání pod Náklem v Ratíškovicích a v neděli 21. Zpívání na zámku v Miloticích.

2. července jsme se zúčastnili Poutě u Liliového kříže na Nákle.

V sobotu 22. července jsme absolvovali šestihodinový písničkový maraton U vína při měsíčku ve Vlkoši. Tolik diváků a „spoluzpěváků“, nemáme na žádné jiné akci.

V srpnu proběhl XXI. Slovácký rok v Kyjově. Mohli jste nás vidět a slyšet v průvodě.

Konec srpna již tradičně patří dnu otevřených dveří v DPS Svatobořice – Mistřín. Společně s Vacenovskými muzikanty jsme pomohli obyvatelům domova prožít nádherný podvečer.

V sobotu 2. září Vacenovice zažily velkou a výjimečnou slavnost. Jitka Ingrová z kongregace Sester od Andělů složila věčné sliby. My jsme zazpívali na odpolední části programu.

Hned druhý den v neděli, jsme popřáli našim Marijánkám ke dvacátým narozeninám – tož ať vám to eště dlúho zpívá.

V pondělí 18. září jsme zazpívali při slavnostním otevření Multifunkčního domu a domu pro seniory ve Vacenovicích.

V listopadu jsme s radostí přijali pozvánku od kamarádů z Tasovic a Hodonic na Předhodové zpívání. Nálada byla výborná, diváci spokojení, stole plné dobrot  - tak jak má na hodech být.

Spolupráce s Petrem Grufíkem pokračuje i na konci roku. Pozval nás k vystoupení na vánočních koncertech s dechovkou Vacenovjáci ve Vacenovicích a Smolinském.

První prosincovou nedělí začal Advent – období příprav na Vánoce. I letos uspořádáme Adventní koncerty – v Charitním domě spokojeného stáří v Čeložnicích a v neděli 17. prosince v kostele Božského Srdce Páně ve Vacenovicích – vystoupí Scholička Vacenovice, Saxofonový kvartet, Low Brass Quartet, Ženský sbor  Marijánky a Mužský sbor z Vacenovic.

Co nejsrdečněji vás zveme na „Zpívání u vánočního stromu“. Tato již tradiční akce začne v sobotu 23. prosince okamžikem rozsvícení vánočního stromu před Obecním úřadem. Teplé oblečení si vezměte s sebou z domova, něco tekutého pro zahřátí bude připraveno u stromu. V případě nepříznivého počasí si zazpíváme ve sklepě U Habáňa.

Přijměte rovněž pozvání na neděli 21. ledna 2024, kdy se chystáme uspořádat doma ve Vacenovicích XVIII. Předfašaňkové setkání mužských sborů. Opět pozveme sbory z blízkého okolí i ze vzdálenějších regionů, abyste měli možnost shlédnout pestrost krojů a krásu lidového zpěvu a hudby.

Pokud vás činnost našeho sboru zaujala, můžete více informací získat na našich webových stránkách: www.mszvacenovic.wbs.cz a na Facebooku.

Děkujeme našim rodinám za obrovskou podporu a trpělivost. Vám, věrným posluchačům a divákům patří velký dík za přízeň.

Všem přejeme krásné prožití svátků vánočních a úspěšný nový rok 2024.

 

Mužský sbor z Vacenovic z. s.

Zdeněk Novotný